VU – UTEarly Career Award voor Marijn Nijenhuis

Early Career Award voor Marijn Nijenhuis

Marijn Nijenhuis van de faculteit Engineering Technology van de UT heeft de Early Career Award gekregen voor zijn bijdragen aan het bevorderen van de precisietechniek. Nijenhuis kreeg de prijs van de American Society for Precision Engineering (ASPE) en is de eerste winnaar van buiten de VS.

Precisietechniek omvat het ontwerpen, ontwikkelen en vervaardigen van zeer nauwkeurige apparatuur, instrumenten en producten. Nederland staat bekend om zijn precisietechniek en mechatronica. Bedrijven als ASML, Thermo Fisher Scientific, Demcon en VDL behoren tot de grote namen op dit gebied.

Nijenhuis behaalde zijn master en PhD in de werktuigbouwkunde cum laude en is sinds 2020 UD bij de Precision Engineering groep aan de UT. Hij geeft het vak Precision Engineering aan tweedejaarsstudenten binnen de VU-UT opleiding Mechanical Engineering. Daarnaast doet hij onderzoek naar elastische mechanismen waarvoor hij flexible multibody software ontwikkelt. De elastische mechanismen functioneren zonder speling en wrijving, waardoor ze zeer voorspelbaar zijn.