VU – UTVirtuele museum gids wint prijs voor beste demo

Virtuele museum gids wint prijs voor beste demo

Van 13 tot 17 juni vond aan de VU Amsterdam de eerste internationale conferentie over  Hybrid Human-Artificial Intelligence (HHAI2022) plaats. Daar wonnen onderzoekers Dou Liu, Claudia Libbi en Delaram Javdani Rikhtehgar de prijs voor beste demo voor hun virtuele museum gids. De verdere ontwikkeling van de demo wordt mogelijk door financiering vanuit de interne call. De gids is ontwikkeld in de projectlijn Interactief Inclusief Erfgoed binnen het focusgebied Smart Areas. Daar wordt onderzocht hoe nieuwe en interactieve technologieën waarde kunnen toevoegen aan traditionele musea en culturele erfgoedsites. 

De conferentie bood de onderzoekers een goede mogelijkheid om een product van de UT - VU Amsterdam samenwerking te laten zien, te praten over inclusief, interactief cultureel erfgoed en feedback, ideeën en inspiratie te krijgen van collega-wetenschappers die hoogstaand onderzoek doen in een zeer relevant veld.

Tijdens de conferentie ging het onder  meer over de vraag of AI op een interactieve en nuttige manier kan worden ingezet om bezoekers betrokken te houden. Dat is bij de verdere ontwikkeling van de demo een belangrijke richting. De onderzoekers willen graag dat alle bezoekers het gevoel hebben dat ze zelf iets kunnen ervaren.  

De verdere ontwikkeling van de demo wordt mogelijk door financiering vanuit de interne call. Daarmee zijn ervaren onderzoeksassistenten aangetrokken om de demo verder te verfijnen en uit te breiden. Daarnaast vinden er binnenkort testen met gebruikers plaats en feedback sessies met stakeholders, partners en collega onderzoekers.    

Geïnteresseerd om mee te doen of op de hoogte te blijven? Neem dan contact op met Claudia Libbi, c.a.libbi@vu.nl  of Shenghui Wang, shenghui.wang@utwente.nl.