VU – UTEerste lichting Mechanical Engineers studeert af in Amsterdam

Eerste lichting Mechanical Engineers studeert af in Amsterdam

‘Realiseer je hoe bevoorrecht jullie zijn. Doe iets goeds met wat je hebt geleerd en zet je in voor de maatschappij.’ Met deze woorden sloot presentator Diederik Jekel op 1 juli de afstudeerbijeenkomst af van de eerste lichting Mechanical Engineers (ME) in Amsterdam. Het werd een feestelijke gebeurtenis met de studenten, hun ouders en familie, de docenten, de bestuurders en alle andere betrokkenen. Met de lancering in 2019 van deze eerste gezamenlijke bacheloropleiding in Amsterdam, ging de samenwerking tussen de VU Amsterdam en de UT officieel, voortvarend en succesvol van start.

Zowel tijdens de bijeenkomst op 1 juli als in een speciale digitale uitgave werd er volop teruggeblikt op de afgelopen drie jaar ME in Amsterdam. Onder meer door de docenten. Zo hield Jurnan Schilder een hilarische presentatie over de eerste praktijkopdracht voor studenten. Yashar Hadjimolana en Isabel Braadbaart waren beide onder de indruk van de creativiteit van de studenten en de ontwikkeling die ze hadden doorgemaakt. ‘Ze hebben de stap van de theorie naar de praktische toepassing in hun projecten uitstekend gezet.’ Strahinja Jokic vond het geweldig om docent te zijn in een nieuwe opleiding. ’Je hebt veel vrijheid en ruimte om te pionieren, nieuwe dingen te ontwikkelen en zaken onder de knie te krijgen. En ik heb genoten van het hechte contact met de studenten.

Elke maand een schoolreisje

Ook de studenten blikten terug. Sarah Wilcox en Bas Bets presenteerden in hun afstudeerproject een oplossing voor nanodeeltjesonderzoek én voor het fileprobleem. Uit interviews die Jekel hield met studenten uit de zaal bleek dat ze de opleiding met veel plezier hebben doorlopen, ondanks de beperkingen door de coronacrisis. Zo waren de practica op de campus in Twente, waarvoor ze in blokhutten overnachtten, ‘elke maand een schoolreisje’. Bij een supervet project over hernieuwbare energie was het Sanne Roos opgevallen hoe ontzettend veel ze al had geleerd in dat eerste jaar. Øyvind Russwurm vond dat hij tijdens de opleiding zowel academisch als professioneel enorm volwassen was geworden.

Genieten en pragmatisch 

Pieter Roos, scheidend locatiedirecter in Amsterdam, schetste de opleidingshistorie vanaf het prille begin en keek ook terug op zijn eigen ervaringen. ‘Ik had nooit gedacht dat ik in mijn rol als locatiedirecteur zo van andere docenten kon genieten.’ Tom Veldkamp (rector UT) en decanen Guus Schreiber (VU) en Bart Koopman (UT) benadrukten het belang van de samenwerking, die zich inmiddels uitstrekt naar meer onderwijs en onderzoek, waaronder de tweede technische opleiding in Amsterdam, Creative Technology die in 2023 start. Mareanne Karssen, in de aanloopfase projectleider vanuit de VU Amsterdam keek terug op een mooie en uitdagende klus. ‘De samenwerking met de mensen van de UT was vanaf de start prettig. We delen met hen een pragmatische houding en ook de sfeer was goed.’